Julglögg, Partynötter och Snabbfrästa grönsaker

Du behöver

Julglögg (rödvinsglögg):

  • 10 personer=10 punschglas
  • 1 flaska enkelt rödvin
  • Kryddor:
  • 8 skalade kardemummor
  • 8 kryddnejlikor
  • 2 bitar kanel
  • 1 pomeransskal
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl russin
  • 0,5 dl skållade sötmandel (ca 20 st)
  • 1 dl brännvin

Birdi-nam-nam-partynötter:

  • 6 personer
  • 6 dl Blandade nötter
  • 1 äggvita
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 tsk kanel
  • 0,5 tsk ingefära
  • 0,5 tsk kardemumma

Snabbfrästa grönsaker:

  • brysselkål
  • gulbetor
  • grönkål
  • schalottenlök
  • 1 tsk kryddpeppar
  • 1 msk flytande honung
  • citronskal
  • salt

Gör så här

  1. Julglögg (rödvinsglögg):
  2. Kock: Werner Vögeli
  3. Gör så här:
  4. Lägg kryddorna och sockret i en kastrull och häll över rödvinet. Låt stå och dra i ca 4 timmar.
  5. Häll i spriten – om så önskas – och hetta upp glöggen i en kanna eller dylikt.
  6. Fördela russinen och mandlarna i glasen och häll över den varma glöggen.
  7. Werners råd och tips:
  8. Den här glöggen blir inte så söt, om man önskar den sötare får man tillsätta mer socker.
  9. Det finns naturligtvis många egna traditionella sätt att krydda eller att spetsa glöggen med något annat än brännvin. Den är även god utan sprit.
  10. Kokar men kryddorna i 2 dl vatten ca 20 min och silar av dem får man en starkare smak.
  11. Man kan även lägga ett galler över kastrullen med en bit toppsocker och bränna av med brännvin så att sockret karamellisseras och smälter ner i glöggen.
  12. Birdi-nam-nam-partynötter:
  13. Kock: Leila lindholm
  14. Gör så här:
  15. Sätt ugnen på 200 grader.
  16. Blanda nötterna med äggvitan.
  17. Rör i hop kryddorna och sockret och blanda med nötterna.
  18. Rosta på en plåt i cirka 10 minuter, låt svalna.
  19. Det här är ett mumsigt recept från min kokbok, det blir alltid en hit på mina partyn.
  20. Snabbfrästa grönsaker:
  21. Kock: Fredrik Eriksson
  22. Grovt skuren brysselkål och schalottenlök steks i smör i 2-3 min. Tillsätt gulbetsstavar och små grönkålsbuketter. Fräs lite till och smaksätt med krydpeppar, honung, citronskal och salt.
  23. Passar utmärkt på det småvarma bordet.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept