Hako zushi (sushi-tårta)

4

Du behöver

Sushi-ris:

  • 6 dl rundkornigt japanskt ris
  • 10 cm konbu (tång)
  • 2 msk saké
  • 0,75 dl risvinäger
  • 2 msk socker
  • 1,5 tsk salt
  • shiso-krasse

Tångpressad slätvar:

  • 1 st slätvarfilé
  • 1 dl saké
  • 2 tsk risvinäger
  • 2 bitar konbu (samma längd som fiskfilén)
  • wasabi

Marinerad fjordlax och havsabborre:

  • färsk norsk fjordlax
  • 1 st liten abborre
  • risvinäger
  • pressad citron
  • pressad lime
  • salt
  • konbu (tång)

Gör så här

  1. Hako zushi är sushi som pressas i en form och sedan skärs i bitar. En fisksort används till varje form. Börja med att tillaga sushi-riset. Under tiden förbereds fisken (se nedan för respektive). I detta recept används lax, slätvar och seabass. Fisksorterna marineras på två olika vis.
  2. När alla ingredienser är förberedda börjar man med att täcka botten på formen med fiskskivor (en fisksort för varje form). Lägg också på lite wasabi. Därefter lägger man på riset och pressar samman fisken och riset hårt. Vänd formen och skär i lämpliga bitar. Lägg upp en bit av varje sort på en tallrik och doppa bitarna i soja innan du äter.
  3. Sushi-ris:
  4. Tvätta riset, polera (gnugga) det med händerna och skölj flera gånger tills vattnet inte längre blir grumligt. Häll i en sil/durkslag och låt torka i ca en halv timme. Blötlägg därefter riset i 7,5 dl vatten och 2 msk saké och låt stå tillsammans med konbun i ca 1 timme. Ställ kastrullen på en platta med stark värme och precis innan det börjar koka
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept