Fänkål- och potatissoppa med krispig hälsomacka

Du behöver

  • 1 stor fänkål
  • 4 potatisar
  • 1 gul lök
  • 1 tsk smör
  • 8 dl grönsaksbuljong
  • 1 dl vitt vin
  • vatten
  • 1 msk pernod

Krispig hälsomacka:

  • 1 dl mager färskost
  • rågbröd
  • 2 tomater
  • olivolja
  • flingsalt
  • citronskal från 1 citron
  • citronsaft från 0.25 citron

Gör så här

  1. Skär ned halva fänkålen i tunna strimlor, lägg undan.
  2. Skär ner resten av fänkålen, potatis och lök. Fräs i gryta med lite smör. Tillsätt buljong, vin och vatten. Låt koka under lock.
  3. Mixa soppan. Lite i taget så det inte skvätter över kanten. Salta och peppra. Tillsätt en skvätt pernod.
  4. Krispig hälsomacka:
  5. Lägg de tunna strimlorna av fänkål i en skål. Strö på flingsalt. Pressa ned citronsaft och riv ned lite citronrasp.
  6. Låt fänkålsstrimlorna marinera i skålen en stund.
  7. Bre på färskost på rågbrödet. Häll av vätskan från fänkålsstrimlorna och lägg strimlorna på brödet. Skiva tomat och lägg även den på mackan.
  8. Salta lite på tomaten och droppa på några droppar olivolja.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept