Citrongrässoppa serveras med björnbärssorbet

Citrongrässoppa serveras med björnbärssorbet
Foto: TV4

Citrongrässoppa serveras med björnbärssorbet

Av: Fredrik Bäckström

Från: Halv åtta hos mig

14 ingredienser

40 min

Receptet kommer från programmet Halv åtta hos mig i TV4, där vanliga amatörer får visa prov på sin matlagningskonst.

Dessertvin:
Nugan Botrytis Semillon 2007

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Citrongrässoppa

  • 4 dl vatten
  • 5 dl strösocker
  • 3 dl vitt vin
  • 2 limefrukter, färskpressad saft
  • 2 riven lime skal, endast de gröna
  • 3 citrongräs, hackad
  • 0,5 krm citronsyra
  • majsstärkelse

Björnbärssorbet

  • 3 dl björnbär
  • 3 dl strösocker
  • 3 dl vatten

Garnering

  • färska jordgubbar
  • färska björnbär
  • ätbara blommor

Gör så här

  1. Citrongrässoppan: Koka upp vatten, vinet och socker, tillsätt limeskalen, saften, citrongräs och citronsyran. Låt svalna. Låt dra i 2timmar minst. Sila koka upp till sätt redningen. Serveras iskall.
  2. Björnbärssorbet: Koka upp vatten och socker under omrörning till en lag. Tillsätt björnbären och låt koka i 2-3 minuter. Mixa i en kannmixer och sila upp, häll vätskan i en glassmaskin och kör tills den uppnår tillräckligt hård konsistens.