Primörmorötter samt betor från Ryftes med hängmörad ungnötsrygg & oxsvans från Ejmundsgård

Primörmorötter samt betor från Ryftes med hängmörad ungnötsrygg & oxsvans från Ejmundsgård
Foto: TV4
4

Du behöver

  • 4 st Bitar á 160 g hängmörad ungnötsrygg från Ejmundsgård
  • 1 dl Oxsvans sky
  • 20 st Primör morötter från Ryftes
  • 16 st Primörbetor från Ryftes
  • bondbönor
  • 1 ask kryddkrasse
  • 4 st Sommarlökar
  • 12 st cashewnötter
  • 1 dl Ask olja (purjolöks aska god olivolja)
  • 1 st citron (zest och saft)
  • salt/peppar

Oxsvansen:

  • 1 st oxsvans från ungnöt skuret i lederna
  • 4 l rödvin
  • 3 st gula lökar, i större bitar
  • 2 st morötter, i större bitar
  • 5 st vitlöks klyftor, skalade och delade
  • 5 st tomater, nerskurna
  • 1 msk hel svartpeppar
  • 1 msk hel vitpeppar
  • 1 st stjärnanis
  • 2 st lagerblad
  • salt
  • några kvistar timjan

Gör så här

  1. Metod oxsvans: Börja med att torrsalta köttet och låt det ligga en timme.
  2. Placera kinden och svans bitarna i ett djupt bleck och fyll på med vin, grönsakerna och de övriga ingredienserna. Låt detta stå väl täckt av vin i kylen i 48 timmar.
  3. Sila av vinet och koka upp detta, skumma.
  4. Slå nu vinet på nytt över köttet och sätt in i ugnen med lock på.
  5. Sjud ca 6 timmar på 85° i ugnen tills köttet faller från benen på oxsvansen är ordentligt mör.
  6. Plocka köttet rent från, brosk, senor och hinnor, reducera ner kokvätskan till en härlig sås, sila detta över det plockade köttet.
  7. Garnityr: Koka alla grönsakerna i vatten med salt och socker smaka upp med citron, olja, salt, peppar.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept