Pastrami på Östersjölax med Gotländska primörer, Kalixlöjrom & färska räkor.

6

Du behöver

Laxen

  • 1 kg lax filé gärna mittbiten
  • 1 l vatten
  • 100 g salt
  • 30 g socker
  • 1,5 msk fänkåls frö
  • 1,5 msk anis hel
  • 1,5 msk dillfrö
  • 1,5 msk kummin
  • 1 msk vit peppar

Sås

  • 5 dl kesella
  • 1 vitlöksklyfta finhackad
  • 0,5 citron saft & rivet skal
  • 0,5 lime saft & rivet skal

Tillbehör

  • 30 st räkor
  • 100 g löjrom
  • 100 g Sallad gärna lite olika sorter
  • 10 g dill
  • salt & svartpeppar
  • 2 msk olivolja
  • Primörer
  • 12 st små rödbetor
  • 18 st mini morötter gärna olika färger
  • 18 st färskpotatis
  • 12 st sparrisar
  • 4 st Sallads lökar
  • Citron saft
  • olivolja
  • salt & peppar

Gör så här

  1. Metod
  2. Blanda ihop vatten med salt och socker, till en rimmlag. Ta bort skinnet på laxen och skär den i 5 cm tjocka stavar, lägg laxen i rimmlagen och låt den ligga i ca 1-1½ timma. Under tiden mixa kryddorna i en kaffe kvarn alt. krossa dem i en mortel. Ta upp och torka av laxen. Rulla ?stavarna? i krydd mixen. Halstra nu laxen i rykande het panna. Låt svalna och rulla in dem i plast film som underlättar för att få snygga skivor när man skivar.
  3. Blanda kesella med vitlöken, citrusen & olivoljan, smaka av med salt och peppar.
  4. Ansa och koka primörerna var för sig i saltat vatten
  5. Vid servering
  6. Skiva laxen i tunna skivor, servera med de nykokta primörerna, löjrom, salladskott, räkor, dill och kesella såsen.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept