Snöägg på mandelbotten med lavendelkräm

1,5 h
6
Snöägg på mandelbotten med lavendelkräm
1,5 h
6

Du behöver

Snöägg

  • 225 g äggvita
  • 275 g socker
  • 0,5 st vaniljstång

Mandelbotten

  • 75 g mandel
  • 90 g florsocker
  • 80 g äggvitor

Lavendelkräm

  • 2 st äggulor
  • 2 msk lavendelsocker
  • 0,5 st vaniljstång, fröna av
  • 2 dl vispgrädde

Karamellsås

  • 200 g socker
  • 50 g vatten

Gör så här

  1. Snöägg
    Vispa upp äggvitorna, blanda fröna från vaniljstången med sockret. Tillsätt lite av sockret i taget och vispa tills det är en fast marängsmet.
  2. Koka upp vatten i en kastrull och ha i lite mjölk så det blir vitt. Stoppa i en termometer och skapa en temperatur på 90 grader. Det får inte koka! Skeda upp ca ½ dl av marängsmeten och lägg i det varma vattnet. Låt ligga i ca 3-4 minuter och vänd sedan på "äggen".
  3. Hova upp äggen med en hålslev och lägg på hushållspapper för att fånga upp extra vatten.
  4. Mandelbotten
    Skålla mandeln och torka/rosta den i en varm stekpanna. Mal mandeln i en mandelkvarn och blanda det med florsockret. Vispa äggvitorna till ett hårt skum och blanda ner mandel/florsocker till en fast smet.
  5. Fördela hela smeten jämt i en fyrkant ca 10x15cm på en bakpappersklädd plåt. Grädda i 175 grader i ca 15-20 minuter. Vänd på kakan på ett annat bakplåtspapper och dra försiktigt av det som det var bakat på.
  6. Lavendelkräm
    Blanda äggulor, lavendelsocker och vaniljsocker. Vispa detta pösigt. Vispa grädden i en annan skål och blanda därefter ihop det med äggsmeten till en tjock kräm.
  7. Karamellsås
    Koka sockret i vatten. Låt koka till guldgul färg.
  8. Montering
    Skär fyrkanter ca 5x5 cm av mandelbotten. Lägg två snöägg snyggt ovanpå och ringla lite karamell på dem. Servera med lavendelkräm.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept