Fredrik Erikssons blomkålssoppa

Från Köket

En blomkålssoppa som är god och enkelt att laga efter recept från kocken Fredrik Eriksson.

15 november 2007
Visa mer
4

Du behöver

  • 600 g blomkål
  • 1 st gul lök
  • smör
  • 1 hönsbuljongtärning
  • 8 dl vatten
  • 0,5 tsk salt
  • 2 dl matlagningsgrädde
  • 0,5 krm cayennepeppar
  • 1 msk vitvinsvinäger

Tillbehör

  • 2 skivor vitt bröd
  • 75 g rökt renkött eller annat rökt kött
  • 1 dl hackad persilja
  • olja

Gör så här

  1. Skär blomkålen i bitar men spara ca 2 dl små buketter till garnering.
  2. Skala och hacka löken.
  3. Fräs lök och blomkål i smöret i en gryta.
  4. Tillsätt buljongtärning, vatten och salt. Låt det koka i ca 15 minuter.
  5. Häll av blomkålen men spara kokspadet! Mixa blomkålen med lite av spadet till en slät puré. Häll tillbaka purén i grytan. Tillsätt grädden och späd med mer kokspad till önskad konsistens. Smaksätt med cayennepeppar, vinäger och salt.
  6. Tillbehör
    Rosta brödet. Skär bröd och kött i tärningar och blanda det med persiljan.
  7. Råstek de sparade blomkålsbuketterna i oljan i någon minut så de blir krispiga. Blanda ner dem i krutongblandningen som serveras bredvid soppan.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept