Ljummen matjessill med potatis- och äppelsallad

ca 20 min
4
Ljummen matjessill med potatissallad
Foto: Magnus Skoglöf

Salt och smakrik matjessill som serveras med en potatis- och äppelsallad. Recept från boken Sill & strömming 
 


En av mina absoluta favoriter! /Fredrik Eriksson

18 december 2013
Visa mer
ca 20 min
4

Du behöver

  • 300 g matjessillfiléer
  • Gräddfil, till servering

Ljummen potatis- och äppelsallad

  • 4 st potatisar
  • 1 st rödlök
  • 1 st äpple, gärna Ingrid Marie
  • 1 st saltgurka
  • 1 knippe gräslök
  • 50 g smör

Gör så här

  1. Lägg matjessillfiléerna i en ugnsfast form.
  2. Tärna potatisen fint.
  3. Skala rödlöken och äpplet och skär dem i tärningar.
  4. Tärna även saltgurkan. Finhacka gräslöken.
  5. Råstek potatisen i lite smör i 7–8 minuter. Blanda ner lök och äpple och stek vidare så att allt får lite färg. Vänd ner gurkan och gräslöken.
  6. Värm ugnen till 200 grader.
  7. Värm sillen i ugnen strax före servering i cirka 5 minuter.
  8. Bryn smöret i en kastrull.
  9. Strö den ljumma salladen över sillen och häll till sist över det brynta smöret.
  10. Servera med gräddfil.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept