Efterrättstapas

Efterrättstapas
Foto: tv4

Havtornstårta, ålandspannkaka med plommonkräm samt koladränkta tranbär.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Dryck

7784 Saracco Moscato d'Asti

8 oktober 2013
Visa mer
4

Du behöver

Ålandspannkaka

  • 6 dl mannagrynsgröt
  • 2 dl mjölk
  • 1 dl socker
  • 0,5 tsk salt
  • 0,75 msk kardemumma
  • 1 ägg
  • 10 g smör, till att smörja formen
  • 0,5 dl skorpmjöl, till formen
  • 2 dl vispad grädde till serveringen

Plommonkräm

  • 10 torkade plommon
  • 5 dl vatten
  • 1 kanelstång
  • 0,5 dl socker
  • 2 msk maizenamjöl utspädd i vatten

Koladränkta tranbär

  • ca 60 g djupfrysta tranbär
  • 1 dl socker
  • 0,5 dl mörk sirap
  • 1 dl grädde
  • 50 g smör
  • 1 msk kakao

Havtornstårta

  • 12 digestivekex
  • 60 g smör, smält
  • 5 dl naturell yoghurt
  • 2 dl vispgrädde
  • 2,5 dl socker
  • 2 dl havtornssaft
  • 6 gelatinblad

Garnering

  • 2 dl havtornssaft
  • 3 gelatinblad

Gör så här

  1. Ålandspannkaka
    Värm mannagrynsgröten och späd ut med mjölken. Blanda socker, salt, kardemumma och rör i.
  2. Tillsätt ägg och häll smeten i en smörad och bröad form (10 x 35 cm). Grädda i 175 grader ca 45 minuter.
  3. Plommonkräm
    Skölj plommonen och blötlägg dem någon timme i en halv liter vatten. Tillsätt kanelstången och koka tills plommonen är mjuka. Smaksätt med socker och avlägsna kastrullen från värmen.
  4. Blanda maizenamjölet med lite vatten och häll i under kraftig omrörning. Ge krämen ett hastigt uppkok så att den tjocknar och häll den i en serveringsskål. Strö över lite socker och låt svalna.
  5. Servera pannkakan varm med vispad grädde och den svalnade plommonkrämen.
  6. Koladränkta tranbär
    Blanda allt utom tranbären i en kastrull och koka upp. Låt koka på svag värme i 8-10 minuter, rör om då och då. Portionera tranbären i små skålar och häll på den varma kolasåsen.
  7. Havtornstårta
    Krossa kexen i en matberedare med kniv och tillsätt smöret. 
  8. Spänn fast smörpapper i en kakform med löstagbar botten och bred ut kexblandningen. Lägg i kylen.
  9. Lägg gelatinbladen i blöt enligt anvisningar på förpackningen.
  10. Vispa grädden med sockret och blanda med yoghurten.
  11. Värm havtornssaften och rör ned gelatinbladen. Häll blandningen i yoghurt- och gräddblandningen under omröring.
  12. Häll allt i formen ovanpå kexblandningen och låt stå kallt i 3 timmar.
  13. Garnering
    Blötlägg gelatinbladen enligt anvisningar på förpackningen. Värm havtornssaften (lite) och rör ned gelatinbladen. Häll försiktigt med en matsked över saften på tårtan. Låt stå kallt i ytterligare 3 timmar.
  14. Skär runt kanterna på tårtan så att gelén lossnar från kanterna innan du lossar på spännet.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept