Smördegsinbakad ost med tomatmarmelad

4

Du behöver

  • 100 g riven Krutrök eller Västerbottenost
  • 4 st smördegsplattor som är utstansade runda 5 cm i diameter
  • 4 st smördegsplattor som är utstansade runda 5,5 cm i diameter
  • 2 äggulor som är utblandade med 1 msk grädde
  • flingsalt

Tomatmarmelad:

  • 500 g urkärnade och skalade plommontomater
  • 1 st vaniljstänger
  • 350 g socker
  • 70 g citronsaft
  • 1,5 g citronsyra

Gör så här

  1. Skär vaniljstången på längden och skrapa ur fröna.
  2. Koka ingredienserna till marmeladen utom citronsyran tills de håller en temperatur på 110 grader. Tillsätt citronsyran och häll upp i steriliserade burkar. Ställ i kylen när de har svalnat.
  3. Rulla fyra kulor av osten på vardera 15 g, lägg en kula på de mindre smördegsplattorna och pensla kanterna med äggblandingen.
  4. Placera den andra smördegsplattan som har måttet 5,5 cm i diameter ovan på osten, pressa ner kanterna med en gaffel, pensla med äggblandingen, strö på den ost som är över samt lite flingsalt.
  5. Baka i ugn på 200° i ca 7-10 minuter
  6. Uppläggning:
  7. Placera smördegen i mitten av tallriken och dra några streck av marmeladen runt om.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept