Lättrökt lax med senapsvinaigrette, muscovadosocker och kronärtskocka

Du behöver

  • 4 mini kronärtskocka (spar 5 cm blast)
  • 1 dl ättika
  • 1,75 dl socker
  • 2,5 dl vatten
  • 1 bit pepparrot
  • 200 g lax
  • 4 msk muscovadosocker
  • 2 dl kallpotatispuré
  • 1 msk creme fraiche
  • 1 msk lättvispad grädde
  • Senapsört
  • Tunna skivor brödkrutonger
  • olivolja
  • 1 tsk grov fransk senap
  • 1 dl kall kycklingbuljong
  • 1 msk kall vitvinsvinäger
  • 2 dl mild kall olivolja
  • Abu rök, rökspån

Gör så här

  1. Koka kronärtskockan i ca 10 minuter i saltat vatten, kyl av i isvatten. Plocka bort alla skal och "skägg" från skockorna, putsa blasten. koka upp pickelslagen med pepparrot, lägg i kronärtskockan, låt kallna( gör detta dagen innan rätten serveras). Lägg i laxen i en kall rimlag på 1 dl salt och 9 dl vatten i 30 minuter, skölj snabbt i kallt vatten, låt laxen rinna av på en handduk.
  2. Rök laxen i 2 minuter. Skär 12 jämnstora bitar av laxen.
  3. Häll kycklingbuljong och vinäger i en kannmixer( det är viktigt att buljongen är riktigt kall och lite geleig i konsistensen.. Tillsätt oljan i en jämn tunn stråle under mixning..Vinaigretten skall bli krämig som en crème fraiche i konsistensen. Smaksätt vinaigretten med senap, salt och peppar. Vispa samman potatispuré, creme fraiche och grädde till en slät creme.
  4. Vid servering, lägg ett tunt lager muscovadosocker på laxbitarna och lite salt. Servera med kronärtskocka, potatismousse, krutonger, lite pepparrot, vinaigrette och senapsört.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept