Kakaoglaserad chokladparfait fylld med åkerbärssylt

Du behöver

Chokladparfait:

  • 5 äggulor
  • 45 g socker och lite vatten
  • 2 dl grädde
  • 75 g mörk Valrhonachoklad ( 70 %)
  • 50 g vit Valrhonachoklad
  • 60 g åkerbärssylt (ej för söt )

Kakaogelé:

  • 225 g vatten
  • 180 g socker
  • 75 g kakao
  • 35 g glykos
  • 150 g vispgrädde
  • 20 g mörk choklad
  • 4 st gelatinblad
  • Chokladflarn:
  • 100 g mörk choklad
  • 10 g riven vit choklad

Åkerbärssås:

  • 100 g åkerbär
  • 20 g socker
  • vatten efter behov

Gör så här

  1. Chokladparfait:
  2. Hacka chokladen och smält den i mikrovågsugn eller i vattenbad. Koka
  3. Socker och vatten tills det blir segt. Vispa äggulorna ungefär 7-10
  4. Minuter. Tillsätt det varma sockret och vispa ytterligare 5 minuter.
  5. Vänd ner chokladen i äggsmeten och blanda väl. Vispa grädden och rör ned
  6. Den i chokladblandningen. Fyll portionsformar till 2/3 med smeten, lägg i en klick åkerbärssylt och fyll formarna ända upp. Ställ dem i frysen.
  7. Kakaogelé:
  8. Hälla alla ingredienser utom gelatinbladen i en kastrull och koka i
  9. Ungefär 10 minuter under omrörning. Lägg gelatinbladen i blöt. Ta
  10. Kastrullen från spisen och tillsätt de urkramade gelatinbladen. Rör om.
  11. Kakaogelén skall vara ca 35 grader varm när man häller den över
  12. Chokladparfaiten.
  13. Chokladflarn:
  14. Smält den mörka chokladen i mikrovågsugn eller vattenbad. Häll den på ett overheadblad. Strö över den rivna vita chokladen. Lägg i frys.
  15. Åkerbärssås:
  16. Koka upp ingredienserna och mixa i en blandare. Passera igenom en sil.
  17. Låt kallna.
  18. Montering:
  19. Ta fram portionsformarna ur frysen ungefär 1 timme innan efterrätten
  20. Skall serveras. Spola under varmt vatten så att formarna lossnar. Ställ
  21. Chokladparfait på ett uppochnervänt glas och häll över chokladgelén.
  22. Flytta chokladparfaiten till en tallrik. Häll åkerbärssås runt om.
  23. Dekorera med bitar av chokladflarn.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept