Ljummen älgstek med tamarind

Från Nyhetsmorgon

Återigen har jag fått det underbara älgköttet i gåva. Här tillagar jag fransyskan likt en rostbiff och serverar den ljummen med en tamarindsås. Tamarind är en underbar, syrlig frukt som jag tror har sitt ursprung i Afrika, men som åtminstone jag förknippar mest med asiatisk matlagning. Kulturkrock av det godaste slaget nedan!

Se fler recept ur

Nyhetsmorgon


25 oktober 2011
Visa mer
4

Du behöver

  • 1 kg fransyska av älg
  • 3 st solovitlökar
  • 1 msk Tamarindpasta
  • 1 dl vatten
  • 0,5 dl mirin
  • 0,5 dl japansk soja
  • 3 msk rörsocker
  • 0,5 msk sesamolja
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk sesamfrön
  • 1 stor näve vaxbönor
  • Eventuellt lite maizena
  • salt
  • Svartpeppar, nymalen

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 115 grader och njut av er absoluta favoritwhisky.
  2. Torka av steken lätt med lite hushållspapper.
  3. Salta och peppra köttet runt om.
  4. Smält en ljuvligt stor klick smör i en stekgryta tillsammans med de lätt krossade vitlökarna.
  5. Bryn köttet runt om och lägg sedan över det i en ugnssäker form.
  6. Häll över smöret och vitlöken.
  7. Stick in en köttermometer i mitten av steken och ställ formen mitt i ugnen.
  8. Stek köttet tills termometern visar cirka 59 grader för ett härligt rosa kött. Det tar tid. Visst är det väl underbart!?
  9. En sås vill vi ju ha. Glädje!
  10. Rör ut tamarindpasta i vattnet.
  11. Tillsätt mirin och soja.
  12. Koka upp det hela och låt det sjuda i några minuter.
  13. Rör ner sockret och vispa sakta runt tills det smält.
  14. Smaka sedan av med salt, socker och svartpeppar.
  15. Låt såsen svalna.
  16. När stekens önskade innertemperatur är uppnådd måste den vila och bli ljummen.
  17. Den ska dessutom få ligga och gosa i den goda såsen.
  18. Lägg steken i dubbla värmetåliga plastpåsar och häll över såsen.
  19. Låt den vila i 4 timmar i rumstemperatur.
  20. Fixa nu lite goda tillbehör. Vilken potatis önskas..? Kanske en krispig sallad också..? Jag gillar att rosta sesamfrön och sedan tillsätta vaxbönor, lite olivolja och lite sesamolja. Det tycker jag ni skall prova till denna rätt. Ypperligt gott!
  21. När det så är dags för servering, häll över såsen i en kastrull och koka upp den.
  22. Önskar ni så kan ni givetvis reda av den till tjockare konsistens. Skiva den ljumma, vackra steken precis innan servering.
  23. Servera glädjen med sesamfrästa bönor och den goda tamarindsåsen. En god, knaprigt stekt rösti eller vad helst ni önskar. Det är ju faktiskt just ni som skall äta detta i kväll. Njut!
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept