Tomatgulash med Kolbázs

Från Nyhetsmorgon

Varje år åker jag, min fru Marie och en hel del andra underbara familjemedlemmar norrut i vårt avlånga land för en helg fylld med skidåkning, utsökt mat, vin, pilsner & sällskapsspel. Det viktigaste för mig, min kära svåger Anders och hans son Cocke är att vi får en Gulasch och en pilsner till lunch. Här kommer min version på just detta. /Fredrik Zäll

Se fler recept ur

Nyhetsmorgon


28 oktober 2011
Visa mer
6

Du behöver

Soppa

  • 3 st gula lökar
  • 2 dl konserverade körsbärstomater
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 st solovitlök
  • 2 msk kalvfond
  • 8 dl vatten
  • 2 dl rött vin
  • 1 nypa socker
  • 1 st röd chili
  • 2 msk paprikapulver
  • 2 tsk spiskummin
  • 4 st lagerblad
  • 2 msk smör

Tillbehör

  • olivolja
  • 400 g kolbász (Eller liknande Ungersk kryddig korv)
  • 300 g mandelpotatis
  • 1 st paprika, röd
  • 4 st tomater , vackra
  • gräddfil

Gör så här

  1. Lägg er vackra gryta i vatten i 30 minuter.
  2. Skala löken och skär den i båtar.
  3. Hetta upp smöret i en stekpanna och blondera löken.
  4. Strö över spiskummin och paprikapulver.
  5. Låt fräsa i en minut och vänd sedan ner pressad vitlök och tomatpuré.
  6. Häll vattnet, fonden och rödvinet i lergrytan.
  7. Vänd ner lökfräset samt de konserverade körsbärstomaterna.
  8. Kärna ur den röda chilin och hacka den grovt och vänd ner den i grytan tillsammans med lagerbladen.
  9. Salta lätt, blanda runt, lägg på locket och ställ grytan i den kalla ugnen.
  10. Sätt ugnen på 200°C och låt stå i 60 minuter.
  11. Skinna av korvarna och skär dem i tärningar.
  12. Stek dem ganska hårt i lite olja.
  13. Det finns även gott om tid för att skala, tärna och koka potatisen lätt.
  14. När soppan gått klart i ugnen skall den mixas.
  15. Lyft först ur lagerbladen och häll sedan över allt i en mixer och kör soppa slät.
  16. Häll tillbaka soppan i grytan, smaka av med salt och peppar.
  17. Lägg på locket och ställ fram hela grytan på bordet.
  18. Skär tomaterna i båtar och skär bort kärnhuset.
  19. Skölj paprikan och ta bort fröhuset.
  20. Tärna den fint.
  21. Lägg upp tomater och paprika i separata skålar.
  22. Lägg även upp potatis & korv i skålar och låt sedan folk servera sig själva vid bordet.
  23. En rejäl klick gräddfil i soppan och ett riktigt gott öl i glaset är pricken över i:et! Lycka i lera!
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept