Äppelkaka med konjaksglass

Från Nyhetsmorgon

Eskobars favoritland är Frankrike. Det finns inget bättre land att turnera i än just Frankrike. Var dags catering är bättre än gårdagens, vinerna mer eleganta och ostarna luktar mer och mer. Livskvalitet finns i mängder söderut. Åk dit i sinnet, lyssna på Piaff, smutta konjak och bli fransk om så bara för en dag. /Fredrik Zäll

Se fler recept från

Nyhetsmorgon


28 oktober 2011
Visa mer

Du behöver

  • 6 st vinteräpplen, stora
  • 2 st ägg
  • 250 g mandelmassa
  • 2 st droppar bittermandelolja
  • 1 msk citronsaft
  • 1 msk muscovadosocker
  • kanel
  • konjak
  • vaniljglass

Gör så här

  1. Blötlägg grytan i 30 minuter.
  2. Använd rumstempererad mandelmassa och rumstempererade ägg.
  3. Smula sönder mandelmassan i en bunke.
  4. Knäck ner äggen, strö över socker, droppa i oljan och pressa ner lite citron.
  5. Vispa det hela med elvisp till en jämn smet.
  6. Kärna ur, skala och skiva de vackra äpplena.
  7. Lägg skivorna i botten på grytan.
  8. Häll smeten över skivorna och pudra över lite kanel.
  9. Lägg på locket, ställ in i ugnen och sätt på den på 175°C.
  10. Låt stå i 50 minuter.
  11. Ta under tiden fram glass och låt den smälta lite.
  12. Rör ner lite konjak i glassen, vänd runt och ställ tillbaka i frysen.
  13. Servera den goda äppelkakan med konjaksglassen och en kopp kaffe.
  14. Vill man så är det overkligt gott att ringla över lite sirap. Njut kära vänner!
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept