Fransk skink- och ostpaj

Fransk skink- och ostpaj
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Fransk skink- och ostpaj

11 ingredienser

Denna världsberömda paj från Frankrike är härlig lunchmat eller lätt middagsmat.

Ingredienser

portioner

Deg:

  • 100 g smör
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 1 krm salt
  • 2 msk vatten

Fyllning:

  • 125 g rökt magert sidfläsk
  • 3 dl riven emmentaler
  • 3 ägg
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 1,5 dl mjölk
  • 2 krm salt
  • 0,5 krm malen svartpeppar

Gör så här

  1. Hacka samman smör, vetemjöl och salt. Arbeta snabbt in vattnet med händerna. Tryck ut degen i en pajform och låt den stå 30 minuter i kylskåpet.
  2. Sätt ugnen på 225°. Skär fläsket i tärningar och bryn det lätt. Låt det svalna och lägg tärningarna i botten av pajformen och därefter den rivna osten.
  3. Vispa samman ägg, grädde och kryddor. Häll det i formen. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 minuter eller tills fyllningen har stannat.