Fransk rostbiff med färskpotatissallad

koket.se
Fransk rostbiff med färskpotatissallad
Foto: Frederik Zäll
Frederik Zäll
Frederik Zäll

Fransk rostbiff med färskpotatissallad

19 ingredienser

2 h + 2 dygn

Rostbiff och potatissallad med franska smaker som dijonsenap och dragon. Passar lika bra som huvudrätt som på buffébordet!

Se Frederik Zäll laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Rostbiff

  • 700 g rostbiff, hel i bit
  • grovt salt
  • svartpeppar
  • smör
  • 1 dl olivolja
  • 3 msk rödvinsvinäger
  • 2 kvistar dragon
  • 3 klyftor vitlök, krossade
  • 2 lagerblad

Färskpotatissallad

  • 600 g färskpotatis, kokta, kalla, små och fina
  • 2 svenska röda äpple
  • 1 knippe salladslök
  • 2 msk gräddfil
  • 2 msk majonnäs
  • 1 msk dijonsenap
  • 2 tsk rödvinsvinäger
  • 2 kvistar dragon
  • flingsalt
  • svartpeppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 100 grader. Putsa rostbiffen väl. Krydda med salt och peppar runt om och bryn i smör till fin färg.
  2. Sätt en stektermometer i köttets tjockaste del och baka av till en innertemperatur på 59 grader. Det tar runt 2 timmar, givetvis beroende på köttets storlek och form.
  3. Vispa ihop olivolja, rödvinsvinäger, en rejäl nypa salt, svartpeppar, hela kvistar dragon, krossade vitlöksklyftor och lagerblad. Lägg det varma köttet i dubbla plastpåsar och häll över marinaden. Förslut och låt marinera i kylskåp, helst i två dygn. Vänd köttet då och då.
  4. Dela potatisarna i halvor. Kärna ur och tärna äpplena fint. Skär salladslökarna riktigt fint. Rör ihop gräddfil, majonnäs, dijonsenap och vinäger. Finhacka bladen från dragonen och tillsätt tillsammans med salt och peppar.
  5. Servera köttet i tunna, fina skivor med den kalla potatissalladen.