Fransk potatisgratäng

Fransk potatisgratäng
Foto: TV4

En krämig fransk potatisgratäng är jättegott till kött eller som ensam vegetarisk rätt. Vill du spara tid, koka upp potatisskivorna i gräddmjölken innan du lägger alltsammans i formen. Då tar det cirka 20 minuter kortare tid i ugnen.

25 augusti 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 1 kg potatis
  • 2,5 dl grädde
  • 2,5 dl mjölk
  • 1 tsk salt
  • 2 krm malen svartpeppar
  • 2 vitlökslyftor
  • 3 dl riven ost

Gör så här

  1. Förvärm ugnen till 150°. Skala och skär potatis 1–3 mm-skivor, lägg i kallt vatten i 10 minuter, ta upp och torka på hushållspapper.
  2. Smörj en eldfast form. Lägg potatisen i lager med salt och nymalen vitpeppar emellan, klicka lite smör överst. Värm gräddmjölk (eller grädde) och häll över så att det knappt täcker.
  3. Grädda mitt i ugnen i 60-75 minuter tills potatisen är mjuk, grädden har sugits upp och ytan är gyllengul.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept