Fransk päronkaka

Fransk päronkaka
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Fransk päronkaka

6 ingredienser

Pröva ett recept ur det franska köket!

Ingredienser

portioner
  • 3 dl vetemjöl
  • 125 g smör
  • 2 msk vatten, kallt

Fyllning:

  • 4-6 päron, tunnskivade
  • 1 dl strösocker
  • 1 msk vatten, hett

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°. Mixa en smuldeg av smör och mjöl. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop degen. Lägg den i plastfilm i kylen 1 tim.
  2. Ta fram en slät sockerkaksform. Smält sockret sakta under omrörning i en torr stekpanna tills det är ljus guldbrunt. Slå i det heta vattnet och rör karamellen slät.
  3. Slå karamellen i formen och glasera bottnen. Lägg päron över.
  4. Kalva ut degen så att den täcker formen och tryck ned den över päronen. Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter.
  5. 5. Lossa kanten när kakan kommer ur ugnen. Vänd upp den på fat men låt formen ligga kvar så att glasyren rinner ner. Serveras ljummen med glass eller grädde.