Fransk nötkaka

Fransk nötkaka
Foto: TV4

Servera den här lite kompakta kakan till kaffe eller te. Om du vill kan du lägga russin som dragit i portvin över natten i kakan.

18 maj 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 175 g smör
  • 3 dl florsocker
  • 3 ägg
  • 5 dl vetemjöl
  • 200 g russin
  • 100 g hasselnötskärnor
  • lite smör och vetemjöl till formen
  • lite portvin

Gör så här

  1. Lägg russinen i så mycket portvin att det nätt och jämnt täcker dem och låt dem ligga där över natten. Du kan hoppa över detta moment, kakan blir fin ändå. Ta ut smöret i god tid så att det hinner bli mjukt. Sätt ugnen på 175°.
  2. Smörj och mjöla en kakform. Stöt nötkärnorna grovt eller kör dem lätt i matberedare. Rör socker och smör vitt och pösigt, gärna med hjälp av elvisp. Rör ner äggen, ett i taget. Låt varje ägg blandas fullständigt innan du tar nästa. Till sist blandar du i mjöl, russin och nötter.
  3. Häll smeten i formen och grädda i 45 minuter. Efter halva tiden sänker du värmen till 150°. Pröva med en sticka efter 45 minuter. Är stickan fuktig, låt kakan stå kvar en stund till. Är den torr är kakan färdig.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept