Fransk köttgryta med druvor

Fransk köttgryta med druvor
Foto: TV4

Det röda vinet och de gröna druvorna ger en härlig mustighet till den här franska köttgrytan. Köttet bryns i olja och smör, men stekfettet tas inte med i grytan. Servera grytan på franskt vis med bröd, gärna lite grovt bondbröd, eller med ris.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 400 g innanlår av nöt
  • 1 msk smör
  • 1 msk olivolja
  • 5 dl rött vin
  • 2 morötter
  • 2 gula lökar
  • 1 selleristjälk
  • 1 vitlöksklyfta
  • salt och malen svartpeppar
  • 2 salladslökar
  • 200 g gröna druvor

Kryddbukett (bouquet garni) :

  • 1 kvist färsk timjan
  • 1 kvist färsk rosmarin
  • 1 lagerblad
  • 3 persiljestjälkar

Gör så här

  1. Skär köttet i kuber. Skala och skiva morötterna. Skala och klyfta löken. Skär sellerin i ganska stora bitar. Skiva vitlöken. Skär salladslöken i bitar. Bind samman persilja, timjan, lagerblad och rosmarin med bomullstråd till en kryddbukett.
  2. Bryn köttet lite i taget i olja och smör. Lägg över det brynta köttet i en gryta. Pudra över vetemjölet och rör om.
  3. Häll på vinet, lägg i bouquet garni och låt grytan koka upp. Lägg i grönsakerna efter hand i den ordning de behöver koktid. Först morötter, sedan lök, selleristjälk och skivad vitlök. Krydda med salt och peppar. Låt koka på svag värme i ca 30 minuter. Lägg i salladslökar och vindruvor precis i slutet av koktiden.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept