Fransk köttgryta med druvor

Fransk köttgryta med druvor
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Fransk köttgryta med druvor

16 ingredienser

Det röda vinet och de gröna druvorna ger en härlig mustighet till den här franska köttgrytan. Köttet bryns i olja och smör, men stekfettet tas inte med i grytan. Servera grytan på franskt vis med bröd, gärna lite grovt bondbröd, eller med ris.

Ingredienser

portioner
  • 400 g innanlår av nöt
  • 1 msk smör
  • 1 msk olivolja
  • 5 dl rött vin
  • 2 morötter
  • 2 gula lökar
  • 1 selleristjälken
  • 1 klyfta vitlök
  • salt
  • svartpeppar
  • 2 salladslökar
  • 200 g gröna vindruvor

Kryddbukett (bouquet garni):

  • 1 kvist färsk timjan
  • 1 kvist färsk rosmarin
  • 1 lagerblad
  • 3 persiljestjälkar

Gör så här

  1. Skär köttet i kuber. Skala och skiva morötterna. Skala och klyfta löken. Skär sellerin i ganska stora bitar. Skiva vitlöken. Skär salladslöken i bitar. Bind samman persilja, timjan, lagerblad och rosmarin med bomullstråd till en kryddbukett.
  2. Bryn köttet lite i taget i olja och smör. Lägg över det brynta köttet i en gryta. Pudra över vetemjölet och rör om.
  3. Häll på vinet, lägg i bouquet garni och låt grytan koka upp. Lägg i grönsakerna efter hand i den ordning de behöver koktid. Först morötter, sedan lök, selleristjälk och skivad vitlök. Krydda med salt och peppar. Låt koka på svag värme i ca 30 minuter. Lägg i salladslökar och vindruvor precis i slutet av koktiden.