Fransk kött- och grönsaksgryta

Fransk kött- och grönsaksgryta
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Fransk kött- och grönsaksgryta

19 ingredienser

Fransk kött- och grönsaksgryta. En mustig gryta med en god kall sås. Koka ihop den resterande buljongen och spara den i frysen till soppa eller sås.

Ingredienser

portioner

Fransk kött- och grönsaksgryta

  • 2 kg oxbringa
  • vatten
  • 2-3 tsk salt
  • 10 svartpepparkorn
  • 6 morötter, i skivor
  • 2 gula lökar, i klyftor
  • 1 kålrot, i bitar
  • 1 palsternacka, i skivor
  • 1-2 purjolökar, i skivor
  • 1 lagerblad
  • 1 kvist färsk timjan (eller 1 tsk torkad)

Sås

  • 6 msk majonnäs
  • 2 msk lätt matlagningsgrädde
  • 2 ägg, hårdkokta och hackade
  • 2 msk kapris, sköljd
  • 2 msk färsk gräslök, hackad
  • 0,5 gul lök, finhackad
  • 2 msk färsk persilja, hackad
  • tabasco

Gör så här

Fransk kött- och grönsaksgryta

  1. Rulla ihop oxbringan, Benen bör vara knäckta på några ställen. Bind om den med hushållssnöre och lägg den i en rymlig gryta. Slå på vatten och salt, koka upp och skumma väl.
  2. Tillsätt de övriga ingredienserna och låt småkoka tills köttet kan lossas från benen. Räkna med minst 2 timmar. Ta upp grönsakerna när de är lagom mjuka.
  3. Rör ut majonnäsen med grädden och tillsätt de övriga ingredienserna. Smaka av.
  4. Dela köttet i lagom portionsbitar och lägg upp det med de uppvärmda grönsakerna. Slå lite het buljong över och servera med den kalla såsen.