Fransk kalvstuvning

Fransk kalvstuvning
Foto: TV4

Detta är riktig, gammaldags fransk husmanskost. Mört kalvkött som får puttra i buljong och som sedan serveras i en len sås tillsammans med lök och svamp. Servera med pasta, som här, eller med ris samt kokta grönsaker.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 600 g kalvbog
  • 1 gul lök
  • 0,5 rotselleri
  • 1 liten purjolök
  • 3 vitpepparkorn
  • 1 lagerblad
  • 0,5 tsk timjan
  • 1,5 dl vitt vin
  • 1,5 dl grädde (valfri fetthalt)
  • 4 dl kalvbuljong
  • 10 smålökar
  • 250 g färska champinjoner
  • persilja
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 msk smör

Till servering:

  • tagliatelle och sockerärter

Gör så här

  1. Skär köttet i 2x2 cm tärningar. Koka upp vatten i en gryta, lägg i köttet och koka det en kort stund. Spola av med kallt vatten och lägg tillbaka köttet i grytan. Ansa och skala lök, purjolök och rotselleri. Hacka den gula löken fint och skär purjolök och rotselleri i bitar. Lägg i grönsakerna i grytan. Knyt in lagerblad, timjan och vitpepparkorn i en kryddpåse. Häll på nytt vatten och koka köttet tills det är mört. Ta då upp köttet ur grytan och reducera buljongen tills det återstår 4 dl.
  2. Gör en bottenredning på mjöl och smör. Slå på buljongen under kraftig vispning och koka upp. Tillsätt vin och grädde och sjud såsen i minst 10 minuter. Krydda med salt och peppar. Sila såsen.
  3. Skala och förväll smålökarna. Borsta champinjonerna och skär dem i mindre bitar. Bryn lök och svamp var för sig. Lägg köttet i en gryta och häll över såsen. Vänd ner lök och champinjoner i grytan och strö över lite hackad persilja före servering.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept