Fransk kalvstek

Fransk kalvstek
Foto: TV4

Här kommer ett recept från Frankrike på något så ovanligt som kalvstek. Servera med svamp, haricots verts och råstekt potatis.

9 juni 2009
Visa mer
6

Du behöver

  • 1 kg kalvstek
  • 100 g bacon
  • 1 gul lök
  • 1 morot
  • 2 stjälkar blekselleri
  • 0,5 burk hela tomater
  • 1 msk tomatpuré
  • 0,5 flaska torrt vitt vin (ca 3 1/2 dl)
  • 2 vitlöksklyftor
  • arrowrot
  • salt och malen vitpeppar
  • 1 knippa färsk basilika
  • 3 msk smör
  • 12-15 smålökar
  • 200 g champinjoner
  • 1-2 paket frysta haricots verts

Gör så här

  1. Bryn steken i smör och lägg den åt sidan. Skala och skär lök, morot och selleri smått. Skär baconet i småbitar. Skala och finhacka vitlöken. Fräs baconet lätt i någon minut. Tillsätt lök, morot, selleri och vitlök. Fräs några minuter, rör om då och då. Häll i tomaterna, tomatpurén, vinet, basilikan, 1 tsk salt och nymalen vitpeppar.
  2. Lägg steken i grytan och stick i en stektermometer. Sjud steken under lock på ganska svag värme tills termometern visar 70°. Det tar ca 1 timme. Då är steken rosa. Vill du ha den genomstekt väntar du till 75°.
  3. Skala löken och lägg den hel i grytan efter ca 40 minuter. Rensa svampen och fräs den i smör. Ta upp steken och håll den varm. Sila över buljongen i en kastrull och koka ihop den till önskad volym. Red den med arrowrot enligt burkens anvisningar. Skär steken i skivor före servering.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept