Bryn steken i smör och lägg den åt sidan. Skala och skär lök, morot och selleri smått. Skär baconet i småbitar. Skala och finhacka vitlöken. Fräs baconet lätt i någon minut. Tillsätt lök, morot, selleri och vitlök. Fräs några minuter, rör om då och då. Häll i tomaterna, tomatpurén, vinet, basilikan, 1 tsk salt och nymalen vitpeppar.
Lägg steken i grytan och stick i en stektermometer. Sjud steken under lock på ganska svag värme tills termometern visar 65 grader, ca 1 1/2 timme. Då är steken rosa. Vill du ha den genomstekt väntar du till 70 graders innertemperatur.
Skala löken och lägg den hel i grytan efter ca 40 minuter. Rensa svampen och fräs den i smör. Ta upp steken och håll den varm. Sila över buljongen i en kastrull och koka ihop den till önskad volym. Red den med arrowrot enligt burkens anvisningar. Skär steken i skivor före servering.