Fransk kalvstek

Fransk kalvstek
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Fransk kalvstek

17 ingredienser

Här kommer ett recept från Frankrike på något så ovanligt som kalvstek. Servera med svamp, haricots verts och råstekt potatis.

Ingredienser

portioner
  • 1 kg kalvstek
  • 100 g bacon
  • 1 gul lök
  • 1 morot
  • 2 stjälkar stjälkselleri
  • 0,5 burk tomat
  • 1 msk tomatpuré
  • 3,5 dl vitt vin, torrt [0,5 flaska]
  • 2 klyftor vitlök
  • arrowrot
  • salt
  • vitpeppar
  • 1 kruka färsk basilika
  • 3 msk smör
  • 12-15 steklökar
  • 200 g champinjoner
  • 1-2 förp frysta haricots verts

Gör så här

  1. Bryn steken i smör och lägg den åt sidan. Skala och skär lök, morot och selleri smått. Skär baconet i småbitar. Skala och finhacka vitlöken. Fräs baconet lätt i någon minut. Tillsätt lök, morot, selleri och vitlök. Fräs några minuter, rör om då och då. Häll i tomaterna, tomatpurén, vinet, basilikan, 1 tsk salt och nymalen vitpeppar.
  2. Lägg steken i grytan och stick i en stektermometer. Sjud steken under lock på ganska svag värme tills termometern visar 65 grader, ca 1 1/2 timme. Då är steken rosa. Vill du ha den genomstekt väntar du till 70 graders innertemperatur.
  3. Skala löken och lägg den hel i grytan efter ca 40 minuter. Rensa svampen och fräs den i smör. Ta upp steken och håll den varm. Sila över buljongen i en kastrull och koka ihop den till önskad volym. Red den med arrowrot enligt burkens anvisningar. Skär steken i skivor före servering.