Fransk chokladtårta med apelsinsås

Fransk chokladtårta med apelsinsås
Foto: TV4

Tung, lite kletig och fyllig i smaken ska den här tårtan vara. Baka den gärna en dag i förväg, men inte mer. Den passar inte att frysa in. Apelsin och choklad passar så fint ihop, så vi har valt apelsinsås i stället för vispgrädde till.

26 januari 2009
Visa mer
12

Du behöver

  • 4 äggvitor
  • 1 ägg
  • 4 äggulor
  • 2,5 dl strösocker
  • 200 g mörk blockchoklad
  • 200 g smör + smör till formen
  • rivet skal av 1 apelsin

Apelsinsås:

  • 5 dl pressad apelsin
  • rivet skal av 2 apelsiner
  • strösocker efter smak
  • 2 dl vatten
  • 2 tsk arrowrot

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Vispa äggvitorna till fast skum. Vispa ägget, äggulorna och sockret vitt och pösigt. Bryt blockchokladen i bitar och smält över vattenbad. Rör chokladen slät och rör i smöret. Häll chokladen och det rivna apelsinskalet i äggblandningen och blanda till en slät smet.
  2. Vänd försiktigt ner äggvitorna i blandningen med sked. Häll smeten i en rund smörad form med ca 25 cm diameter. Grädda i ca 15 minuter. Låt kakan stå över natten i kylskåp före serveringen.
  3. Sås: Koka upp saft, vatten och lite socker. Slå blandningen över skalstrimlorna och låt det hela dra 15 minuter. Sila och red av såsen med arrowrot. Spara skalstrimlorna och använd till garnering.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept