Den här härliga äppelpajen blir bäst med lite syrliga, inte alltför mogna äpplen. Använder man sötare äpplen kan man dra ner på sockermängden. /Micael. Recept ur boken Min trädgård är en fest
Blanda ihop ingredienserna till pajdegen. Smörj en pajform med smör. Tryck ut degen i formen så att hela formen är täckt. Nagga botten med en gaffel. Ställ den degklädda formen i frysen 15 minuter.
Klä pajdegskanten med aluminiumfolie. Skala och kärna ur fyra av äpplena. Hacka dem i mindre bitar och koka dem mjuka tillsammans med smör och muscovadosocker. Mixa äppelhacket med en mixer och tillsätt ingefära och kardemumma. Fördela äppelmoset jämnt i botten på pajdegen.
Skala och kärna ur de återstående fyra äpplena. Skär dem i tunna klyftor och lägg dem omlott tätt på moset. Ställ in pajformen mitt i ugnen och grädda ca 45 minuter.
Smält marmeladen i en liten kastrull tillsammans med 1 msk vatten. Ta ut den färdiggräddade äppelkakan och pensla marmeladen över äpplena. Låt pajen svalna något och servera ljummen eller kalla med vaniljsås eller glass.