Fransk äppelpaj

Fransk äppelpaj
Foto: TV4

En klassisk paj som man aldrig tröttnar på.

1 november 2010
6

Du behöver

  • 4 dl vetemjöl
  • 1 hg smör
  • 1 st ägg
  • 2 msk vatten
  • 3 st bittermandlar, rivna
  • Fyllning:
  • 4 st äpplen, stora, ej för syrliga
  • kanel
  • Gelé
  • 5 st gelatinblad
  • 3 dl äppeljuice
  • 1,5 dl vitt vin

Gör så här

  1. Blanda först ingredienserna till degen och låt den vila kallt cirka 1 timma.
  2. Skala och kärna ur äpplena. Skär dem i små jämna klyftor. Kavla ut degen och klä en pajform med den. Lägg ut äppelklyftorna i cirklar och strö kanel över. Grädda pajen tills den fått fin färg.
  3. Lägg gelatinbladen i blöt. Krama ur dem och smält på svag värme. Blanda juice, vin och gelatin och låt blandningen stå tills den är trögflytande. Ös gelén över äpplena när pajen kallnat och låt den stelna. Servera med mjukrörd osockrad vaniljglass.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept