Grillad fisk på Medelhavsvis

Grillad fisk på Medelhavsvis
Foto: TV4

Grillad fisk på Medelhavsvis

Av: Franco Pincinis

Från: Halv åtta hos mig

15 ingredienser

1h

En riktig fiskfest med hälleflundra, färsk maruk, gröna musslor, tigerräckor. Receptet kommer från programmet Halv åtta hos mig i TV4, där glada amatörer får visa prov på sin matlagningskonst.

Vin: Mycket kall Verdicchio Casal Di Serra

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 300 g färsk hälleflundra
  • 300 g färsk marulk
  • 8 större gröna musslor (upptinade)
  • 8 tigerräckor, lagom stora (skalade)
  • 2 citroner
  • 1 limefrukt
  • fiskkryddor: blandning av lite havssalt, lite rödpeppar (stark), 1 matsked "vegeta"
  • 100 g vitt bröd, riven
  • 2 dl extra virgin olivolja
  • persilja, finhackad
  • 2 klyftor vitlök, pressade
  • 100 g zucchini, mitt skurna i bitar
  • 4 tomathalvor
  • 100 g aubergine, mitt skurna i bitar
  • 150 g fyllning (till grönsakerna: rivet vitt bröd, riven parmesanost, finhackad rökt skinka, finskuren färsk basilika, rivet citronskal, 1 pressad)

Gör så här

  1. Steg 1: Mixa kryddblandningen riven bröd 2-3 matskedar olivolja citronskal och 2 matskedar citronsaft till en lagom luftig konsistens och smaksätts med extra salt om det behövs. Skär fisken i lika stora bitar (1 bit marulk + 1 bit hälleflundra per person). Skala tigerräkorna. Pressa citronsaft över all fisk och skaldjur.
  2. Steg 2: De gröna musslorna fylls med mixad Krydd/brödblandningen, fiskbitarna baddas lätt med samma blandning och allt vilar ca 1 timme före grillningen i rumstemperatur. Grönsakerna fylls med sin egen fyllning och bakas direkt i ugnen ca 45 min 150-200 grader, eller till grönsakerna känns genomstekta med lite tuggmotstånd. Låt grönsakerna kylas ner och häll över några strimlor olivolja.
  3. Steg 3: Stekningen sker i ugn med max 150 grader i ca 20-30 minuter och toppas med grillningen före serveringen för att få en lite mer angenäm färgad grill yta. Häll gärna lite mer olivolja under stekningen så att fisken inte blir för torr. Under stekningen mixar man en grön kall sås ca 150 gr som består av en blandning av olivolja finskuren persilja, pressad citronsaft, finskuren citronskal toppad med lite fisk grillkrydda och Balsamvinäger (Crema di Balsamico).
  4. Steg 4: Serveringen skall ske i en större tallrik. Fiskbitarna placeras i mitten av tallriken, skaldjur i spiralform. Som tillbehör serveras kalla grillade grönsaker: fyllda zucchini, fyllda tomater, eller fyllda aubergine i mindre bitar. Den ”gröna kalla såsen” läggs över den grillade fisken och skalldjur. Garnera gärna tallriken med skivade citrusfrukter (citron, lime, apelsin) i tunna skivor och några strimlor olivolja och Crema di Balsamico.