Moussaka på Atkins vis

6

Du behöver

  • 1 medelstor aubergine
  • 1 dl olivolja
  • 1 stor gul lök
  • 1 stor grön paprika
  • 2 vitlöksklyftor
  • Ostsås:
  • 40 g osaltat smör
  • 3 äggulor
  • 3 dl vatten
  • ¾ dl vispgrädde
  • 50 g riven parmesan

Köttfärssås:

  • 450 g lammfärs
  • 2 ½ dl passerade tomater
  • 1 ½ tsk malen spiskummin
  • ¼ tsk riven muskot
  • ¼ torkad oregano eller 1 tsk hackad färsk
  • 2 tsk salt

Gör så här

  1. 1.
  2. Skala och skiva auberginen och lägg skivorna på ett stort fat. Ställ fatet i diskhon (så att vätskan kan rinna av) och täck med ett annat stort fat och pressa skivorna lätt. Låt dem stå så och rinna av i ½ timme och torka sedan av skivorna lätt med hushållspapper. Värm ugnen till 175°.
  3. 2.
  4. Ostsås: Lägg smöret i en skål och sätt den över en kastrull med hett vatten. Tillsätt äggulorna en i taget och vispa utan uppehåll med en elvisp. Tillsätt sedan hälften av vattnet, grädden och parmesanen. Fortsätt att vispa oavbrutet tills såsen tjocknar, vilket tar ungefär 10 minuter.
  5. 3.
  6. Köttfärssås: Skala och hacka löken fint. Ansa paprikan och skär den i små tärningar. Skala och hacka vitlöksklyftorna. Hetta upp en tredjedel av oljan i en stor stekpanna. Lägg i lök och paprika och fräs tills de är lätt gyllenbruna. Tillsätt vitlök och färs och stek tills köttet har brynts. Lägg över i en gryt och häll nu i tomaterna och resten av vattnet. Krydda med spiskummin, muskot, oregano och salt och låt sjuda på svag värme i 15 minuter.
  7. 4.
  8. Hetta upp återstoden av olivoljan och fräs aubergineskivorna tills de är lätt gyllenbruna. Låt dem rinna av på hushållspapper och lägg sedan hälften av skivorna i botten på en väl smord ugnsform. Bre ut hälften av färsblandningen ovanpå, lägg de resterande aubergineskivorna över och täck sedan med resten av färsblandningen. Häll över såsen och grädda i ugnen i 30 minuter eller tills ytan bubblar och är gyllenbrun.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept