Fraisier, fransk jordgubbstårta med hallonmousse

1 h
1 tårta
1 h
1 tårta

Du behöver

  • halvsats tårtbotten, se receptlänk ovan
  • 1 l jordgubbar
  • 500 g hallonpuré (1 kg hallon)
  • 12 gelatinblad
  • 2 äggvitor
  • 3 dl socker
  • 4 dl vispgrädde
  • 1 lime

Gör så här

  1. Gör tårtbotten enligt grundreceptet. Grädda det i samma form som du senare ska sätta ihop den här kakan. Låt svalna helt.
  2. Ta bort ramen från formen och täck på insidan med OH-plast. Ställ ramen på bakplåtspapper på en plåt. Lägg i tårtbotten i ramen.
  3. Dela jordgubbarna och ställ med snittytan utåt runtom ramen. Lägg resten av jordgubbarna innanför så att botten är täckt.
  4. Passera cirka 1 kg hallon genom en finmaskig sil så att du har kvar 500 g puré fri från kärnor.
  5. Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
  6. Vispa äggvitorna i en torr bunke till ett fast skum. Tillsätt 2 dl socker i omgångar samtidigt som du fortsätter vispa.
  7. Värm 1 dl hallonpuré i en kastrull till den sjuder. Krama ur gelatinbladen och ha ner i purén. Rör tills löst.
  8. Tillsätt 1 dl socker i den resterande mängden puré och rör tills det är helt löst.
  9. Rör ner den svala purén i äggvitan. Vänd runt med en slickepott – vispa inte.
  10. Häll i den mindre mängden puré i en fin stråle samtidigt som du rör kontinuerligt.
  11. Vispa grädden fast och någorlunda hård. Vänd ner den i äggvitan/purén. Riv ner limeskalet (endast det yttersta).
  12. Häll moussen över jordgubbarna. Lagret ska täcka de som står längs med kanterna. Jämna till och ställ in i kylen över natten eller om det är brådis – in med plåten i frysen en timme.
  13. Skär med en tunn kniv mellan ramen och plasten på insidan för att lossa den helt. Lyft bort ramen och avlägsna plasten.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept