Förrättslax med jordärtskockskräm

Förrättslax med jordärtskockskräm
Foto: TV4

Du behöver

  • 400 g lax, mittbit på ryggen
  • 3 msk socker
  • 3 msk salt

Jordärtkockskräm

  • 600 g jordärtskocka (400 g skalad)
  • 1 citron, till skalning
  • 2 dl mjölk
  • 1 dl grädde
  • 100 g smör
  • salt

Vaniljsyltade tomater

  • 0,5 dl ättika
  • 1 dl socker
  • 2 dl vatten
  • 0,5 vaniljstång
  • 16 röda cocktailtomater
  • löjrom, till servering
  • smörgåskrasse, till garnering
  • dill, till garnering

Gör så här

  1. Dela laxen i mindre bitar. Fördela socker och salt. Låt stå ca 30 minuter.
  2. Sota snabbt på båda sidorna i varm stekpanna så laxbitarna får en mörk yta.
  3. Jordärtskockskräm
    Skala skockan och lägg i vatten med citron så den inte blir brun.
  4. Koka sedan mjuk i mjölk och grädde. Sila bort väskan och mixa slät med smöret. Smaka av med salt.
  5. Skala skockan och lägg i vatten med citron så den inte blir brun.
  6. Koka sedan mjuk i mjölk och grädde. Sila bort väskan och mixa slät med smöret. Smaka av med salt.
  7. Syltade tomater
    Koka upp ättika, socker, vatten och vanilj till en lag och låt svalna.
  8. Skålla tomaterna och kyl ner i kallt vatten. Skala och lägg ner i lagen. Låt gärna stå över natten.
  9. Servera med löjrom och garnera med krasse och dill.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept