Förrättsassiett med tre sorters lax

Förrättsassiett med tre sorters lax
Foto: TV4

Ibland finns det helt enkelt inte tid att laga mat. Då finns delikatessdisken där som en räddning. Med vackra tillbehör och god sås serveras här tre sorters färdigköpt lax till förrätt.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 4 tunna skivor gravad lax
  • 4 tunna skivor rökt lax
  • 4 bitar inkokt lax
  • 8 gröna sallatsblad
  • 1 citron
  • 20 tunna skivor slanggurka
  • några dillkvistar

Pepparrotsgrädde:

  • 1 dl vispgrädde
  • 2 tsk färskriven pepparrot
  • salt och malen vitpeppar

Senapssås:

  • 1 dl svensk senap
  • 1,25 dl strösocker
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 1 tsk salt
  • 1 krm malen vitpeppar
  • 1 msk HP-sås
  • 2,5 dl neutral olja
  • 2 dl hackad dill

Gör så här

  1. Senapssås: Blanda samman senap, socker och vinäger. Rör ner salt, peppar och HP-sås. Vispa sakta ner oljan tills det blir en tjock, blank sås. Rör i hälften av dillen omedelbart före serveringen och lägg resten ovanpå.
  2. Pepparrotsgrädde: Vispa grädden fluffig, inte allt för hårt. Rör ner pepparrot, salt och peppar.
  3. Arrangera sallatsblad och laxskivor vackert på fyra assietter. Skär citronen i klyftor och dekorera med dem. Skiva gurkan tunt. Det går utmärkt med en osthyvel. Lägg på gurkskivorna. Skeda på såsen precis före servering.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept