Farmors köttbullar

Farmors köttbullar
Foto: TV4
4

Du behöver

Köttbullar

  • 600 g nötfärs
  • 0,5 dl vispgrädde
  • 0,5 dl vatten
  • 2 msk ströbröd
  • 1 st liten gul lök
  • Salt, efter smak
  • Rosépepparkorn, krossade
  • 2 st ägg
  • 1 st köttbuljongtärning, smulad

Sås

  • 1 msk rosépepparkorn
  • 1 msk smör
  • 1 st köttbuljongtärning
  • 2,5 dl vispgrädde
  • 1 dl crème fraiche
  • 1 mks tomatpuré
  • Soja, efter smak
  • Salt, ev

Potatismos

  • potatis
  • 1 st palsternacka
  • smör
  • 1-2 st ägg
  • Mjölk
  • Salt, efter smak
  • Peppar, efter smak

Gör så här

  1. Köttbullar
    Blanda grädde, vatten och ströbröd och låt det svälla en kort stund.
  2. Skala och riv eller finhacka löken.
  3. Blanda alla resterande ingredienser och smaka av.
  4. Forma stora köttbullar och lägg dem på en vattensköljd skärbräda.
  5. Stek köttbullarna i smör på medelvärme och lägg dem på ett stort fat.
  6. Potatismos
    Skala och koka upp potatisen i lättsaltat vatten.
  7. Tillsätt även en skalad palsternacka i samma kastrull.
  8. Sås
    Fräs pepparen till såsen med smör i en kastrull ett par minuter.
  9. Smula ner buljongtärningen, rör i grädde och crème fraiche.
  10. Låt såsen småputtra i 5 minuter.
  11. Smaka av såsen med soja, tomatpuré och eventuellt lite salt.
  12. Häll såsen över köttbullarna.
  13. Potatismos, fors.
    Häll av vattnet från potatisen och palsternackan.
  14. Pressa i en potatispress.
  15. Blanda i smör, ägg, mjölk, salt och peppar efter smak.
  16. Servera moset tillsammans med köttbullarna och såsen.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept