Köttbullar med potatispuré, pressgurka och rårörda lingon

Köttbullar med potatispuré, pressgurka och rårörda lingon
Foto: TV4
4

Du behöver

Köttbullar

  • 700 g blandfärs
  • 1 st ägg
  • 1 dl grädde
  • 1 dl Skogaholmslimpa
  • 1,5 tsk socker
  • 1,5 tsk salt
  • 2 krm nymald svartpeppar
  • 1 krm nymald kryddpeppar
  • 1 krm malen ingefära
  • 2 st charlottenlökar

Gräddsås

  • Stekskyn från köttbullarna
  • 2 dl grädde
  • 1 dl vatten
  • 1 msk viltbuljong
  • salt och peppar efter smak

Potatispuré

  • 6 st medelstora potatisar
  • 0,5 st blomkålshuvud
  • 1,5 dl mjölk
  • 2 msk smör
  • 1 krm muskotnöt
  • 2 tsk salt

Pressgurka

  • 1 st gurka
  • 2 msk ättikssprit
  • 2 msk strösocker
  • 1 dl vatten
  • 2 krm vitpeppar
  • 1 msk senapsfrön
  • 1 tsk salt
  • 2 msk hackad dill

Gör så här

  1. Köttbullar: Blanda smulad skogaholmslimpa med 1 dl grädde och låt svälla lite.
  2. Tillsätt ägg, kryddor och löken i brödsblandningen och blanda ned färsen. Rulla små köttbullar på ett fat. Bryn köttbullarna i smör tills de får en fin brun färg. Lägg över bullarna på ett fat.
  3. Gräddsås: Vispa ur stekpannan med 1 dl vatten och blanda i 2 dl grädde och viltbuljongen. Låt småputtra i 5 minuter, red av såsen till önskad konsistens.
  4. Smaka av med salt och svartpeppar och lägg tillbaka köttbullarna och låt bli varmt.
  5. Potatispuré: Koka potatisen tillsammans med blomkålen till den är riktigt mjuk, ca 25 min.
  6. Mosa allt med potatispress och rör först ner smör och därefter mjölken. Krydda sen av efter smak.
  7. Pressgurka: Skala en hel gurka och riv tunt med tex osthyvel.
  8. Rör samman alla ingredienser i en bunke och lägg i gurkan. Lägg ett mindre fat i bunken så gurkan hamnar under press och låt stå i kyl ca 25 min.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept