Nationaldagstårta

Nationaldagstårta
Foto: TV4
Från Förkväll

Nationaldagstårtan som vann tävlingen Sverigetårtan i Förkväll.

22 juni 2010
Visa mer

Du behöver

Rulltårta

  • 3 st ägg
  • 1,5 dl strösocker
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 msk vatten

Fyllning

  • 250 g färska jordgubbar
  • 1,5 msk strösocker
  • 3 dl vispgrädde

Garnering

  • 2 dl vispgrädde
  • 400 g marsipan
  • Blå och gul hushållsfärg
  • 50-75 g mörk choklad
  • 150 g färska jordgubbar

Gör så här

  1. Rulltårta
    Sätt ugnen på 250 grader.
  2. Lägg bakplåtspapper i en långpanna, 30x40 cm.
  3. Vispa ägg och socker poröst.
  4. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner det i smeten tillsammans med vattnet.
  5. Bred ut smeten i långpannan och grädda i mitten av ugnen ca 5 minuter.
  6. Stjälp upp kakan på ett sockrat bakplåtspapper.
  7. Ta bort pappret som kakan gräddats på.
  8. Låt kakan kallna under en långpanna.
  9. Fyllning
    Ansa och skär jordgubbarna i skivor eller bitar och blanda dem med sockret.
  10. Vispa grädden till ett fast skum och blanda med jordgubbarna.
  11. Bred blandningen över kakan och rulla ihop.
  12. Garnering
    Vispa grädden och bred över tårtan.
  13. Kavla ut 300 g marsipan och täck tårtan.
  14. Jämna till kanterna med en kniv.
  15. Färga resten av marsipanen.
  16. Smält chokladen i vattenbad eller mikro.
  17. Dela jordgubbarna i kvartar och doppa dem i chokladen.
  18. Garnera tårtan med jordgubbarna och band av marsipan.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept