Lammfärsbullar med rostad paprika och basmatiris

Lammfärsbullar med rostad paprika och basmatiris
Foto: TV4
Johan Jureskog KK2023
Johan Jureskog KK2023

Lammfärsbullar med rostad paprika och basmatiris

21 ingredienser

”Ett fantastiskt recept, komponerat av min förra lunchkock Magnus, perfekt kvällsmat som nästan är godare dag två.

Magnus Svenssons dryckestips
**
Nederburg Manor House** Cabernet Sauvignon 2007, Artikelnummer 6563 - 94 kronor
Kraften och smakrikedomen i detta sydafrikanska vin passar perfekt med lammfärsbullarna och dess kryddning.

Z Riesling Rivaner 2008 Bag-In-Box, Artikelnummer 6287, Nyhet - 189 kronor
Fruktigt vin som passar utmärkt som aptitretare innan middagen.

Shepeard Neame Artikelnummer 1698 - 15,40 kronor
Denna smakrika, fruktiga Ale med attityd passar utmärkt mot lammrätter som denna.

Ingredienser

portioner

Lammfärsbullar

  • 0,5 kg lammfärs
  • 1 tsk salt
  • 1 ägg
  • 1 äggula
  • 1 gul lök, finhackad, sauterad
  • 2 klyftor vitlök (finhackad, sauterad)
  • 1 krm malen kanel
  • 1 krm malen spiskummin
  • 0,5 dl grädde

Sås

  • 1 gul lök, finhackad
  • 1 klyfta vitlök, finhackad
  • 2 msk smör
  • 1 msk vetemjöl
  • 2 dl rött vin
  • 2 dl kalvfond (helst hemmagjord)
  • 4 röda paprikor, grovhackade (bakade 250 gradig ugn tills skinnet släpper)

ris

  • 2 dl basmatiris (lägg det i kallt vatten ca15 min och skölj därefter i kallt vatten ca5 min) 1/2 tsk salt
  • 4 dl vatten
  • 1 kruka koriander (plockad i vattnet, spar som dryck, sjukt smarrigt)
  • 1 dl crème fraîche
  • olivolja

Gör så här

  1. Blanda lammfärsen med saltet och blanda in ägg och de övriga ingredienserna, sist grädden. Rulla pingisbollar av färsen och lägg dem på ett perforerat bleck. Ånga av dem på full ånga i 5 min. kyl av dem eller lägg dem i såsen.
  2. Stek löken i en kastrull, låt den få lite färg, strö över mjölet och häll på all vätska. Koka upp alla ingredienserna och smaka av med salt och peppar.
  3. Blanda det avsköljda basmatiriset med vatten och salt i en kastrull, koka upp och låt småputtra i ca. 18 minuter, lyft locket och ånga av ett par minuter innan servering.
  4. Värm upp bullarna i såsen och servera genast, lägg gärna upp på fat. Koriander och olivolja överst, creme fraiche vid sidan om.