Husmorsornas semlor med saffran

Husmorsornas semlor med saffran
Foto: Jenny Grimsgård
Från Förkväll

Dessa saffranssemlor är underbara, med extra allt, mjukt saftigt bröd och den apelsindoftande mandelmassan. Mmmm. /Anette Rosvall

8 mars 2011
Visa mer

Du behöver

Deg

  • 4 pkt saffran, 2 gr
  • 2 korkar Cointreau eller annan apelsinlikör
  • 300 g smör
  • 1 l mjölk, fingervarm
  • 2 pkt jäst för söta degar, 100 g
  • 2 dl kesella, rumsvarm
  • 4 dl strösocker
  • 2 st ägg, rumsvarma
  • 2 tsk salt
  • 4 l vetemjöl, ca
  • Vispat ägg till pensling

Fyllning

  • 200 g mandelmassa
  • 1 st apelsin, rivet skal och saft
  • 50 g mandelspån, rostade
  • 1-31 apelsinskal, kanderade
  • 2 dl grädde, ovispad
  • Lite brödgröp

Till servering

  • Vispad grädde
  • florsocker

Gör så här

  1. Deg
    Smula jästen i en stor bunke och häll nästan allt socker över den.
  2. Låt detta stå och lösa upp sig ett tag.
  3. Under tiden stöter du saffranet i en mortel med 1 msk av sockret, det här går ju bra!
  4. Nu kan du blanda ut saffranet med spriten och så ställer du det åt sidan.
  5. Smält smöret och häll på mjölken, låt det bli fingervarmt.
  6. Häll vätskan över jästen.
  7. Nu kan du blanda ner äggen, kesellan, saltet och mjölet.
  8. Arbeta ihop tills du har en fin och smidig deg.
  9. Låt den jäsa i ca 40 minuter under handduk.
  10. Rulla små tennisbollar av degen, ställ dem på en smörad plåt och låt dem jäsa under duk i 30 minuter.
  11. Sätt ugnen på 175 grader.
  12. Pensla med vispat ägg och grädda mitt i ugnen i 10 minuter, eller tills de är genomgräddade och har en fin gyllengul färg.
  13. Låt bullarna svalna.
  14. Skär sedan av ett lock på varje bulle.
  15. Gröp ur ett litet hål i varje bulle
  16. Fyllning
    Blanda ihop fyllningen.
  17. Den ska sedan bo i det lilla hålet.
  18. Vid servering
    Spritsa grädde över fyllningen och lägg på locket.
  19. Sikta över florsocker och ät.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept