Att koka spjällen i förväg förenklar arbetet på själva julafton. Det enda du då behöver göra är att värma spjällen. Fettet hamnar i buljongen och köttet blir mört och fint. Receptet kan dubbleras.
Dela revbensspjällen i bitar. Skala och skiva ingefäran och vitlöken. Koka buljong, ingefära och vitlök. Lägg ner köttet. Koka upp och skumma. Lägg i pepparkorn och salt. Låt sjuda på svag värme i 1 1/4-1 1/2 timme under lock tills spjällen känns möra och köttet börjar lossna från benen.
Ta upp köttet med hålslev. Sila av skyn och låt den kallna. Kyl den över natten och ta bort fettet som samlats överst. Buljongen kan användas när du lagar kål eller som doppspad till dopp i grytan.
Julafton: Värm ugnen till 175°. Lägg spjällen i en smord, ugnssäker form. Rör samman smör, gelé och ingefära och klicka på spjällen. Krydda med peppar och salt. Lägg över en aluminiumfolie och värm spjällen i ca 20 minuter.