Koka potatisarna oskalade eller baka i ugnen tills mjuka.
Häll kokande vatten över quinoan, sätt locket på och låt sitta i 5 minuter.
Lägg den hackade löken på uppvärmd olivolja, fräs tills den blir glasartad, lägg till vitlöken och hackade persilje- och selleriblad. Lägg till peppar och en nypa röd paprika och fräs tills brun. Lägg sedan till olivoljan och kanelen, koka sakta och låt sedan avsvalna.
Hacka mandlar och lingon och lägg dem till de avsvalnade grönsakerna och kryddorna. Lägg till rivet citronskal.
Lägg till de avsvalnade och skalade potatisarna, krossa med en gaffel, lägg till quinoa, brödsmulorna, äggen och ajvar. Lägg till hur mycket salt det behövs och blanda allt väl. Forma bollar av massan. Du skulle få cirka 20 bollar. Baka dem i ugnen uppvärmd på 180 °C i cirka 20 minuter.
Servera de vegetariska bollarna med en klick ajvar. Med denna maträtt passar också blancherade bladgrönsaker mycket bra.