Fondant au chocolat med smak av cognac

45 m
4
Fondant au chocolat med smak av cognac
Foto: TV4

Chokladfondant med en skvätt cognac i serveras med syrlig vaniljgrädde och färska hallon. Enkelt, lyxigt och gott!

Dryck: Kaffe med avec (Cognac)

Tips! Tycker du att momentet att knacka ut chokladfondanten ur formen är svår, så kan du servera dem i formen.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

25 maj 2016
Visa mer
45 m
4

Du behöver

Fondant

  • smör, till formarna
  • mjöl, till formarna
  • 200 g choklad 70 %, hackad
  • 125 g smör
  • 1 msk kakao
  • 1 tsk cognac
  • 2 ägg
  • 2 äggulor
  • 1,5 dl socker

Vaniljgrädde

  • 2 dl vispgrädde
  • 1 st vaniljstång, fröna
  • 1 dl crème fraiche

Garnering

  • florsocker, till garnering
  • 100-150 g färska hallon

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Smöra formarna med smör och pudra över mjöl så det täcker botten och kanterna. Förbered ett vattenbad med en kastrull vatten och en skål.
  2. Hacka chokladen och skär smöret i bitar. Smält samman chokladen och smöret i skålen över vattenbadet och smaksätt smeten med cognac. Blanda ned 1 msk kakao.
  3. Vispa samman ägg, äggulor och socker till ett vitt skum. Vänd försiktigt ned smör- och chokladblandningen.
  4. Häll blandningen i ugnsformarna. Placera formarna i mitten och grädda i ca 15 minuter. Tag ur från ugnen och låt svalna i ca 5 minuter.
  5. Vispa grädde, vaniljfrön och crème fraiche tjockt.
  6. Knacka försiktigt ur chokladfondanten på en tallrik. Pudra med lite florsocker och servera dem varma tillsammans med vaniljgrädde och hallon.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept