Folielindad räksoppa med smak av galangal

1h 40m
Folielindad räksoppa med smak av galangal och Verdicchio
Foto: TV4/ITV
1h 40m

Du behöver

  • 4 ark aluminiumfolie ca 40x40 cm
  • 420 g handskalade räkor i lag, räkorna väger 240 g och lagen väger 180 g (lagen sparas och används till soppan, MSC-märkt
  • 1 gul lök, hackad
  • 2 klyftor vitlök, hackad
  • 1 morot, skivad
  • 3 msk olivolja
  • 1 msk smör
  • 1 msk torkad galangal
  • 1 lagerblad
  • 2 tsk paprikapulver
  • 2 kvistar färsk timjan, grovt hackad
  • 2 stjälkar färskt citrongräs, skiva på längden en gång, skär sedan i ca 3 cm långa stänger
  • 1 tsk röd currypasta
  • 5 dl utspädd fiskfond
  • 2 dl vitt vin, torrt
  • 0,5 dl cognac
  • några kvistar dill
  • 4 dl vispgrädde
  • salt och svartpeppar efter smak
  • ev. pressad citron och lite vitvinsvinäger för avsmakning

Hemlagat frö- och parmesanknäckebröd

  • 2 dl rågsikt
  • 1 dl sesamfrö
  • 0,5 dl linfrö
  • 1 dl solrosfrö
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 dl olivolja
  • 2,5 dl hett vatten
  • lite olivolja till utbakningen
  • 25-50 g tunt riven parmesanost
  • 1 klicka färskost

Gör så här

  1. Förbered genom att riva av aluminiumfoliearken (ca 40x40 cm) och lägg dem på 4 stora sopptallrikar (har du mindre sopptallrikar, förbered lite mindre folieark).
  2. Sila de handskalade räkorna från lagen, spara lagen till soppan och lägg räkorna svalt i kylskåp så länge.
  3. Skär och hacka lök, vitlök och morot och fräs detta ett par minuter i olivolja och smör. Tillsätt sedan galangal, lagerblad, paprikapulver, timjan och grovt hackad citrongräs. Låt fräsa ihop ytterligare en minut. Tillsätt röd currypasta, fiskfond, räklag, vin och cognac. Låt småputtra i ca 15 minuter utan lock.
  4. Under tiden soppan puttrar lägger du upp räkorna fint på aluminiumfoliet i sopptallrikarna. Hacka de färska dillkvistarna grovt och strö över räkorna.
  5. När soppan puttrat klart så silas den till en mindre kastrull som du lätt kan hälla soppan ur till folietallrikarna. Häll i grädden och låt puttra i ytterligare 10-15 minuter utan lock.
  6. När soppan puttrat färdigt en andra gång, smakar du av med salt och peppar, (samt ev. lite pressad citron och vitvinsvinäger). Häll sedan soppan över skaldjuren som ligger i foliet på tallrikarna. Tryck ihop lätt upptill i foliet till ”knyten” och låt sjuda ytterligare någon minut så att räkorna blir varma.
  7. Under tiden soppan sjuder en sista gång arrangerar du frö- och parmesanknäckebröden på tallrikskanten. Använd baksidan av en matsked och klicka/smeta ut färskost, tryck dit knäckebröden på högkant och dra eventuellt ett varv med pepparkvarnen.
  8. Sätt ugnen på 150 grader, varmluft.
  9. Blanda rågsikt, sesamfrö, linfrö, solrosfrö och salt i en bunke. Häll över olivoljan samt det kokande vattnet och rör om.
  10. Bred ut på plåt med oljat bakplåtspapper. Använd två bakplåtspapper, ett på plåten och ett över smeten, använd en liten kavel för att jämna ut smeten. Ta bort det översta bakplåtspappret och skär rutmönster.
  11. Grädda knäckebröden mitt i ugnen i 150 grader, ca 50-60 minuter.
  12. När knäckebröden är färdiggräddade tar du ut plåten och river snabbt över parmesanost i tunna flingor. Täck över så att osten smälter något/fastnar i knäcket. Låt sedan svalna.
  13. När det är dags att servera soppan fäster du knäckebröden stående på högkant i lite färskost på tallrikskanten.
  14. Öppna folieknytena strax innan servering och låt gästerna känna den härliga doften av soppan.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept