Foliebakad lever

Foliebakad lever
Foto: TV4

Är du leverälskare måste du pröva det här receptet. Levern blir bäst om den lagas i en ganska stor bit, så se till att ni är några stycken runt bordet. Receptet är för 6 personer. Servera bladspenat och kokt potatis till.

26 januari 2009
Visa mer
6

Du behöver

  • 1,5 kg ugnnötslever
  • 150 g champinjoner
  • 2 tunna skivor lättrökt skinka
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 gul lök
  • 1 liten knippa färsk basilika
  • 3 dl hönsbuljong
  • 2 msk smör
  • salt och malen vitpeppar
  • bladspenat och kokt potatis

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Skala och finhacka löken och vitlöken. Rensa champinjonerna. Hacka både dem, den färska basilikan och skinkan mycket smått.
  2. Smält 1 msk smör i en kastrull. Fräs lök och vitlök 2 minuter. Tillsätt champinjonerna. Låt småkoka några minuter. Häll i 1 dl av buljongen. Krydda med salt och peppar. Låt koka tills det mesta av vätskan kokat bort. Ta kastrullen av värmen och rör ner basilika och skinka. Låt röran svalna lite. Bryn levern lätt på alla sidor i 1 msk smör och ta den sedan ur pannan.
  3. Lägg två stora bitar ugnsfolie i kors. Bred ut hälften av champinjonröran mitt på. Lägg levern ovanpå och bred resten av röran på levern. Gör ett tätt paket av folien och lägg det i en ugnssäker form. Ställ formen i ugnen och låt den stå i 50 minuter, eller något kortare om du vill ha levern svagt rosa.
  4. Skär upp folien i formen så att sky och röra hamnar där. Lyft upp levern och häll sky och röra i en kastrull. Häll i de 2 dl buljong som du har kvar. Koka upp och krydda med lite mer salt och peppar. Skär upp levern i mycket tunna skivor. Servera med röran. TIPS: Får du till äventyrs lever över, njut den med fördel kall på smörgås! I alla fall om du tycker om leverpastej.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept