Foliebakad lax

Foliebakad lax
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Foliebakad lax

18 ingredienser

Att koka stora fiskar är en konst som inte alla vågar sig på. Men linda in fisken i folie och baka den i ugnen; ett enklare sätt att laga fisk. Fisken blir också otroligt saftig och skön i smaken. Den gröna såsen passar fint till.

Ingredienser

portioner
  • 2,5 kg hel lax
  • 1 rejäl knippa dill
  • 1 citron
  • salt
  • vitpeppar
  • 1 msk vinäger
  • 3 hela nejlikor
  • 30 g smör

Sås:

  • 3 dl majonnäs
  • 3 dl gräddfil (eller crème fraiche)
  • 1 citron
  • 250 g djupfryst, fryst hackad spenat
  • 1 kruka färsk persilja
  • 1 knippe gräslök
  • 1 kruka färsk dill
  • 1 ask krasse
  • salt
  • vitpeppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Skär bort ryggbenet och så mycket ben som möjligt på laxen. Skinnet ska vara kvar. Finhacka dillen. Stöt nejlikorna fint. Blanda nejlikor och dill väl. Pressa citronen. Fördela citronsaften över köttsidan på de båda laxhalvorna. Strö sedan på varje halva 1 tsk salt och 2 krm vitpeppar.
  2. Lägg den ena laxhalvan med skinnsidan nedåt på ett dubbelvikt folieark. Strö över dill-nejlikeblandningen och häll försiktigt över vinägern. Skär ca 30 g smör i tunna skivor och sprid ut över laxen. Lägg den andra laxsidan ovanpå, med skinnsidan uppåt. Lägg tjockända mot tjockända. Vik ihop folien till ett tätt paket. Lägg paketet i en ugnssäker form och baka laxen i ugnen i 40 minuter. Öppna paketet. Dra genast av skinnet och låt laxen svalna.
  3. Sås: Tina spenaten och pressa ur så mycket vätska som möjligt. Finhacka persilja, dill och gräslök. Klipp krassen. Pressa citronen. Blanda allt det gröna med majonnäs och gräddfil. Häll i citronsaften. Rör till en jämn sås. Krydda med salt och peppar.