Focaccia med kantareller och bacon

Focaccia med kantareller och bacon
Foto: TV4
Ernst Kirchsteiger
Ernst Kirchsteiger

Focaccia med kantareller och bacon

11 ingredienser

1,5 h

En ny smaksättning på favoriten focaccia är aldrig fel. Ernst bjuder här på en variant med både bacon och kantareller. I programmet gjorde Ernst dubbel sats av brödet, av detta recept får du ut ett långpannebröd.

Ingredienser

portioner långpanna

Focaccia

  • 50 g jäst
  • 2,5 dl vatten
  • 400 g vetemjöl [7 dl]
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 dl olivolja

Topping

  • 2 röda knipplökar (eller 1 vanlig rödlök)
  • 300 g bacon
  • 500 g kantareller
  • 2 msk olivolja
  • färsk timjan
  • peppar

Gör så här

Focaccia

  1. Smula jästen i en bunke eller hushållsassistent med degkrok. Värm vatten till 37 grader. Häll lite av vattnet över jästen och rör tills den löst sig. Tillsätt resten av vattnet.
  2. Tillsätt mjöl och salt. Bearbeta till en slät deg och låt jäsa övertäckt i 40 minuter eller låt kalljäsa över natten.

Topping

  1. Hacka löken och skär bacon grovt, och fräs samman det i lite av olivoljan i en stekpanna eller muurikka.
  2. Smörj en långpanna med olivolja. Häll ut degen i formen och tryck ut degen till en jämntjock platta ca 2 cm med oljad eller mjölad hand.
  3. Sätt ugnen på 225 grader.
  4. Gör gropar i degen med fingertopparna och fördela lök-, kantarell- och baconfräset över degen och tryck ner fräset något.
  5. Ringla över resten av olivoljan och strö över peppar och timjan.
  6. Grädda brödet ca 10-15 minuter beroende på ugnen.