Du behöver

  • tårtbotten (anslag)
  • 4 ägg
  • 160 g strösocker (knappt 2 dl)
  • 60 g vetemjöl (1 dl)
  • 80 g potatismjöl (1 dl)
  • 2 tsk bakpulver

Garnering:

  • hallon
  • Vanlijkräm
  • vispgrädde
  • gelésocker

Gör så här

  1. Bred vaniljkräm på en botten. Lägg på nästa botten som du brer sylt på. Bred på ett ca 2 cm tjockt lager med vispad grädde. Lägg på den sista bottnen och bred på resten av grädden över hela tårtan. Spritsa gärna grädde runt om som dekoration. Garnera med hal­lon. Häll gelén över bären och låt svalna i kylskåp.
  2. Sätt ugnen på 175°. Vispa ägg och socker pösigt.
  3. Blanda mjöl, potatismjöl och bakpulver noga. Sikta ner mjölblandningen i smeten och vänd försiktigt, utan att pressa ut luften, till en jämn smet. Smörj och bröa en form, ca 20 cm i diameter, och häll därefter ner smeten. Ströbrödet ska fastna på smeten och inte i smöret på formens kanter när kakan gräddas. »Dra« upp smeten en aning mot kanterna på formen (för att undvika att kakan blir tjockare i mitten). Grädda i ca 30 minuter. Lossa bottnen från formen och låt den sedan svalna med formen över. Låt den gärna »sätta sig« under 1 dygn innan den används. För att skära till bottnarna behöver man en lång brödkniv (sågtandad eller laserslipad). Håll kniven horisontellt på lagom höjd (ta stöd mot underlaget med handen) och såga in en bit i kakan. Börja sedan rotera kakan försiktigt så att bottnen blir jämnt utskuren. Gör likadant en gång till så att du får 3 bottnar. Om ovansidan på kakan är ojämn kan man skära bort den med, det gör bara bottnarna mjukare. På bagerisvenska kallar vi detta för anslag, det vill säga en grund att fylla med diverse godsaker. På vanlig svenska är det rätt ochslätt tårtbotten.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept