Fläskstek med gräddsås

Fläskstek med gräddsås
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Fläskstek med gräddsås

13 ingredienser

Tillagningstiden kan variera, beroende på om du får tag i en rund, bullig stek eller en avlång. Ett tips är att köpa en stek på lite mer än ett kilo och spara överblivet kött till exempelvis pålägg eller en pytt i panna. Välj vilken sorts grädde du vill använda efter fetthalt.

Ingredienser

portioner
  • 1 kg fläskstek, utan ben
  • salt
  • vitpeppar

Sås:

  • 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 4 dl köttbuljong
  • 1 dl grädde
  • kinesisk soja
  • salt
  • vitpeppar

Till servering:

  • äppelmos
  • lingonsylt
  • grönsaker, kokta

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Gnid in fläsksteken med salt och peppar runt om och placera den på ett galler i en ugnssäker form eller långpanna. Ställ in i ugnen, slå vatten i formen och stek till en innertemperatur på 72°, det tar 1–1 1/2 timme. Fyll eventuellt på mer vatten i långpannan om det kokar torrt.
  2. Svep in steken i aluminiumfolie och håll den varm. Ta tillvara skyn som bildats i formen och fyll på med tärningsbuljong så att det blir 4 dl. Smält smöret till såsen i en kastrull, ta av från värmen och rör ner mjölet. Sätt tillbaka redningen på värmen och vispa ner buljongen, lite i taget. Häll i grädden och krydda med soja, salt och peppar, koka upp såsen och låt puttra på svag värme ca 5 minuter.