Fläsklägg med rotmos

Fläsklägg med rotmos
Foto: TV4

Fläsklägg ska enligt traditionen vara markant rimmad eller saltad för att få rätt smak efter kokning. Rotmoset ska kryddas med kryddpeppar. Helst ska rätten serveras med olika sorters senap. Det här är ingen snabbmat, men rätten kan förberedas och bara värmas före servering.

26 augusti 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 1,2 kg rimmad fläsklägg
  • 1 liten gul lök
  • 1 lagerblad
  • 3 vitpepparkorn
  • 5 kryddpepparkorn
  • 1 liten kålrot
  • 2 morötter
  • 50 g rotselleri
  • 4 potatisar
  • buljong från läggkoket
  • kryddpeppar efter smak
  • ev salt

Till servering:

  • flera sorters senap

Gör så här

  1. Skölj köttet, lägg det i en kastrull med kallt vatten så det täcker och koka upp. Skumma. Skala och dela löken och lägg den och kryddorna i kastrullen. Sjud under lock på låg värme i ca 1 1/2 timme.
  2. Skala rotsakerna till rotmoset. Skiva och skär dem i grova bitar. Koka bitarna i 20 minuter och slå därefter bort det mesta av vattnet.
  3. Passera rotsakerna genom en potatispress eller mixa snabbt. Rör ner lite av buljongen från läggkoket. Rotmos ska vara lite grovt och blött i konsistensen. Krydda med nykrossad kryddpeppar och salt om så behövs.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept