Fläsklägg från Westerwald

Fläsklägg från Westerwald
Foto: TV4

Schweinehaxe eller fläsklägg är omtyckt tysk husmanskost. Här serveras den med stekt potatis och brysselkål.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 1,6 kg fläsklägg med ben
  • salt och malen vitpeppar
  • 0,5 tsk malen kummin
  • 5 dl köttbuljong
  • Potatis:
  • 1 gul lök
  • 1 kg potatis
  • salt och malen vitpeppar

Kål:

  • 250 g brysselkål
  • 1 dl vitt vin
  • 2 msk smör
  • salt och malen vitpeppar
  • 1 krm riven muskotnöt

Till servering:

  • 4 portioner brunsås

Gör så här

  1. Fläsklägg: gnid in fläskläggen med salt, peppar och kummin. koka den i buljongen i 1 1/2 timme eller tills köttet släpper från benen.
  2. Skala och koka potatisen. Koka den mjuk i lättsaltat vatten och skiva den. Skala löken och stek den tillsammans med potatisen. Potatisen ska få gyllenbrun färg och bli knaprig. Krydda med salt och peppar.
  3. Ansa och skölj brysselkålen. Förväll den i vitt vin. Lägg i smöret och sjud den mjuk. Krydda med salt, peppar och muskot. Servera kålen till potatisen och fläskläggen. Brunsås smakar gott till.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept