Fläsklägg från Westerwald

Fläsklägg från Westerwald
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Fläsklägg från Westerwald

16 ingredienser

Schweinehaxe eller fläsklägg är omtyckt tysk husmanskost. Här serveras den med stekt potatis och brysselkål.

Ingredienser

portioner
  • 1,6 kg fläsklägg, med ben
  • salt
  • vitpeppar
  • 0,5 tsk malen kummin
  • 5 dl köttbuljong

Potatis:

  • 1 gul lök
  • 1 kg potatis
  • salt
  • vitpeppar

Kål:

  • 250 g brysselkål
  • 1 dl vitt vin
  • 2 msk smör
  • salt
  • vitpeppar
  • 1 krm muskot, riven

Till servering:

  • 4 port brunsås

Gör så här

  1. Fläsklägg: gnid in fläskläggen med salt, peppar och kummin. koka den i buljongen i 1 1/2 timme eller tills köttet släpper från benen.
  2. Skala och koka potatisen. Koka den mjuk i lättsaltat vatten och skiva den. Skala löken och stek den tillsammans med potatisen. Potatisen ska få gyllenbrun färg och bli knaprig. Krydda med salt och peppar.
  3. Ansa och skölj brysselkålen. Förväll den i vitt vin. Lägg i smöret och sjud den mjuk. Krydda med salt, peppar och muskot. Servera kålen till potatisen och fläskläggen. Brunsås smakar gott till.