Fläskkotlett med rostad pumpa och yoghurtsås

ca 45 m
4
Fläskkotlett med rostad pumpa och yoghurtsås
Foto: TV4
Från Mitt kök

En riktigt kryddig och härlig stekt fläskkotlett med rostad butternutpumpa och yoghurtsås som tillbehör.

22 januari 2016
Visa mer
ca 45 m
4

Du behöver

  • 4 fläskkotletter med ben
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 tsk korianderfrön
  • 1 tsk fänkålsfrön
  • 1 butternutpumpa
  • 1 kruka timjan
  • 6 klyftor vitlök, krossade
  • 2 tsk chiliflakes
  • 1 dl pumpakärnor
  • 2 msk smör
  • 3 msk olivolja
  • 2 tsk salt
  • 1 tsk svartpeppar
  • 2 dl fetaost, smulad till servering

Yoghurtsås

  • 0,5 tsk spiskummin
  • 2 dl yoghurt
  • 1 citron, saft från halva och zest från hela
  • 1 msk rostade sesamfrön

Gör så här

  1. Ta fram kotletterna ur kylen, gnid in dem i lite olivolja. Om där är en fettkappa längs med den benfria sidan på kotletten så gör gärna några snitt i den så köttet inte skålar sig när det steks.
  2. Mortla alla kryddorna och gnid in köttet med kryddblandningen. Dela pumpan på längden, gröp ut kärnorna med en sked och skär i ca 2 cm tjocka halvmåneformade skivor. Vänd dem i olivolja, repad timjan, de krossade vitlöksklyftorna, chiliflakes, pumpakärnor och salt, peppar. Rosta dem på en plåt med bakplåtspapper i ugnen, ca 20-30 minuter, 220 grader. Pumpan ska bli mjuk med lite fasthet i mitten.
  3. Blanda alla ingredienser till såsen och låt stå kallt.
  4. Värm smör och olivolja i en panna tills smöret tystnat. Lägg ner kotletterna i pannan, ev i omgångar, täck inte mer än 2/3 av pannan. Stek på medelvärme, ca 4 min på varje sida. Om för hög värme bränns kryddorna innan köttet är klart. Köttet ska kännas fast men inte hårt när det är färdigstekt.
  5. Servera de nystekta kotletterna tillsammans med den rostade pumpan, strö över lite färsk timjan och fetaost. Lägg en klick av den kryddiga såsen intill.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept